KUCHCIKOWO



Kuchnia kojarzy nam się z przyjemnymi zapachami i smakami. To tam kierujemy się, niemal natychmiast, po powrocie ze szkoły lub z podwórka aby zaspokoić głód i pragnienie. W kuchni zwykle królują rodzice lub babcia i choć dzieci zakradają się tam czasami w roli małych pomocników to dorośli ciągle odsuwają w czasie moment powierzenia im bardziej odpowiedzialnych zadań. Uczniowie klasy 2c uznali jednak, że ten moment chyba już nadszedł i wraz ze swoją wychowawczynią, p. Joanną Pabich, przystąpili do realizacji klasowego projektu pod nazwą "Kuchcikowo". Rozpoczęli bardzo profesjonalnie od warsztatów w szkole gastronomicznej. Ponieważ w naszej szkole realizowany był akurat projekt "Tydzień Zdrowego Żywienia" zaproponowano nam do przygotowania coś słodkiego, ale zdrowego i pod okiem prawdziwych mistrzów kuchni nauczyliśmy się piec ciasteczka owsiano - marchewkowe na miodzie - miały niezwykle przyjemny smak, zapach i kolor. Innego dnia, w klasie, mali kuchcikowie sami przygotowali pieczone jabłka z cynamonem. Zadanie było trudne, bo trzeba było wykroić gniazda nasienne w owocach, ale wszyscy sobie poradzili. Okazało się też, że jabłko pieczone smakuje zupełnie inaczej niż surowe, a przy okazji niesamowicie pachnie! Pierwszy etap jesiennych zmagań kulinarnych zakończono daniem wytrawnym. Dzieci przygotowały ziemniaki pieczone z cebulką i aromatycznymi przyprawami w rękawie foliowym. Tym razem trzeba było poprosić o pomoc panie kucharki, bo choć wszystko zostało przygotowane w klasie, to do upieczenia potrzebowaliśmy profesjonalnego piekarnika.

Lekcje z gotowania to prawdziwa szkoła życia i niezwykle ekscytująca przygoda!

© 2018 Szkoła Podstawowa nr 4 im. prof. Władysława Szafera w Ełku

  • YouTube Ikona społeczna
  • bip
  • w-facebook