• sp4012

RUMIANE WARSZTATY PIECZENIA CHLEBA



Zatęskniliśmy za naszymi klasowymi spotkaniami integracyjnymi. W przedostatnią niedzielę września wybraliśmy się na Farmę Mazurską w Szarejkach całymi rodzinami. W samo południe, w tradycyjnej zabytkowej kuchni, pod fachowym okiem właścicielki gospodarstwa, rozpoczęliśmy warsztaty wypieku chleba. Ochoczo przystąpiliśmy do pierwszego etapu produkcji. Zaczęliśmy od wsypania do mis dwóch rodzajów mąki: gryczanej i pszennej. Następnie dodaliśmy własnej roboty zakwas, zaczyn drożdżowy oraz trochę wody. Każdy z nas musiał starannie wyrobić swoją porcję ciasta i według własnego uznania mogliśmy wzbogacić smak chleba, dodając ziaren słonecznika czy odrobiny maku. Gotowe, okrągłe bochenki ułożyliśmy na blaszkach i odczekaliśmy chwilę, żeby ciasto podrosło. Następnie przygotowane porcje powędrowały do pieca. W tym czasie, gdy chlebki rumieniły się w piecu, rozpaliliśmy ognisko by upiec kiełbaski. Pogoda była przepiękna. Wśród otaczającej nas przyrody, biegaliśmy, bawiliśmy się w chowanego, karmiliśmy kozy. Nawet nie zorientowaliśmy się jak szybko minął czas i po skończonej zabawie, czekały na nas gorące, pachnące, upieczone bochenki chleba. Wszyscy byliśmy zachwyceni smakiem i jakością pieczywa. Zmęczeni, ale radośni i pełni wrażeń wróciliśmy do domu. Po tak długiej przerwie, bez wątpienia, dla każdego z nas, było to wyjątkowe wydarzenie. Z niecierpliwością czekamy na kolejne spotkanie…

Dziękujemy rodzicom naszego kolegi Pani Annie Dubie i wychowawczyni Pani Katarzynie Garlickiej za zorganizowanie tego miłego wydarzenia. Dominika Kołodziej, uczennica klasy 7F

© 2018 Szkoła Podstawowa nr 4 im. prof. Władysława Szafera w Ełku

  • YouTube Ikona społeczna
  • bip
  • w-facebook